Camera 1
Camera 2 ×
Camera 3 ×
Camera 4 ×
Camera 5 ×
Turcia, situată la intersecția dintre Europa și Asia, este o țară fascinantă și diversă, cu o istorie bogată și o cultură vibranta. De la orașele sale cosmopolite, precum Istanbulul, până la peisajele sale naturale spectaculoase și siturile arheologice impresionante, Turcia oferă o experiență turistică captivantă.
Pe lângă minunatele sale atracții turistice, cum ar fi Moscheea Albastră, Hagia Sophia și Cappadocia cu peisajele sale unice, Turcia este cunoscută și pentru gastronomia sa delicioasă, care include specialități precum kebabul, baklava și mezze.
Cu un climat variat, de la regiuni mediteraneene la cele montane și de stepă, Turcia oferă oportunități pentru explorare și aventură în fiecare colț. Oricare ar fi interesul unui călător - istorie, arhitectură, natură sau gastronomie - Turcia este o destinație ce promite să îndeplinească așteptările și să ofere experiențe memorabile.
Istanbul - plecare Cluj
PLecari: 29.05, 21.06, 14.08, 11.09, 02.10.2024
Mesopotamia - Incursiune in Sud-Estul Turciei
Plecari: 24.05, 13.09.2025
Turcia de Nord - Calatorie in regiuni pline de istorie
Plecari: 13.06, 22.08, 26.09.2025
Turcia de Nord - Experienta verii
Plecari: 10.08.2024
manager@paralela45experience.ro
rezervari@paralela45experience.ro
0724 514 592
rezervari3@paralela45experience.ro
rezervari1@paralela45experience.ro
0748 148 068
rezervari4@paralela45experience.ro
0742 401 309
details
Moneda națională esta Lira Turcească.
În general, sunt acceptate majoritatea cărților de credit și debit (Visa și MasterCard), iar plata cu cardul American Express se utilizează în general la hoteluri și restaurante.
Totodată, se recomandă plata cu numerar pentru magazinele mici, piețe și bazaruri. Vă recomandăm să faceți plăți în moneda națională pentru a evita comisioanele de schimb valutar de la bănci sau ATM-uri.
Se recomandă folosirea ATM-urilor atașate băncilor, decât cele de sine stătătoare localizate pe străzi sau în mall-uri. Rata de schimb valutar de la retragerile de numerar în lire turcești de la ATM este fair.
Ora Romaniei
Chiar daca numele ti se pare strain, forma acestui deliciu turcesc iti va aduce doar amintiri placute si gustoase din copilarie! O dolma poate fi comparata cu sarmaua romaneasca pe care o degusti an de an cel putin in perioada sarbatorilor de iarna. Umplutura acesteia are, totusi, o baza variata de legume: rosii, ardei, ceapa, dovlecel si vinete. Unele sarmale turcesti sau Dolma pot contine carne, pe cand altele nu; si, ca la noi, ele pot fi invelite cu frunze de vita-de-vie sau cu varza.
In gastronomia tuceasca, vei intalni mai multe tipuri de kebab care mai de care mai apetisante, iar Cag kebab nu face exceptie cu siguranta! Acesta este traditional din Oltu, Erzurum, ajungand rapid in topul celor mai bune bucatarii si preparate culinare. Ce are special aceasta reteta? Carnea. Aceasta trebuie sa fie doar de miel sau de ied si gatita la foc de lemne dupa ce a fost infipta in frigarui.
Supa Ezogelin are un gust deosebit, dar si o legenda care merita auzita! In functie de zona pe care o vizirezi vei intalni cateva diferente de gust si ingrediente adaugate. In general, aceasta contine linte rosie, bulgur, orez, rosii, ardei, ulei de masline si menta uscata. Are o textura groasa si consistenta, asemenea unei supe crema si poate fi servita cu crutoane.
Daca ar fi sa traducem numele supei, ati afla ca Ezogelin inseamna Mireasa Ezo. Nu e de mirare, asadar, ca este considerata si „supa miresei”. Conform povestii, Ezo a fost o femeie care incerca sa-si cucereasca soacra cu mancare, ajungand sa creeze aceasta reteta delicioasa. Daca a reusit sau nu sa-si cucereasca soacra nu se stie, insa cert e ca si in prezent aceasta supa traditionala turceasca este servita viitoarelor mirese si nu numai in numeroase restaurante din orasele din Turcia!
Inegol koftesi sunt chiftele turcesti, insa nu te lasa pacalit de aspectul lor. Obisnuit cu bucataria romaneasca, Inegol koftesi iti vor parea mai mult niste mititei si nu chiftele fiindca au forma alungita si nu sferica. Inegol Koftesi sunt facute dintr-un amestec de carne de vita si oaie, fara niciun condiment si sunt gatite la gratar.
O ciorba autentic turceasca este Tarhana, bogata in ingrediente satioase si gustoase deopotriva. Desi, poate, la prima inghititura ti se va parea atipica, vei prinde gustul deosebit in scurt timp. Ciorba este obtinuta prin framantarea fainii de grau, cu iaurt, drojdie, rosii, ceapa, usturoi si ardei si, bineinteles, condimente locale.
Toata lumea stie de celebra pizza italiana, dar hai sa incerci si pizza turceasca in sejurul tau! Lahmacun este facuta dintr-un blat foarte subtire peste care se pun carne tocata de ied, miel, pui sau vita, diferite legume (rosii, ardei, usturoi etc.), condimente si ierburi aromatice.
Kumpir sau celebrul cartof umplut este o reteta traditionala ce iti va incanta papilele gustative asa ca trebuie sa o incerci in sejurul tau din Turcia.
Iar daca vrei sa stii de ce este atat de faimos kumpirul, iata ce contine: cartofi, castraveti murati, masline, branza, unt, porumb, ceapa si diverse condimente si ierburi. Kumpir este considerat mai degraba o gustare decat un fel principal de mancare, insa cu siguranta este satios! In Turcia, vei putea cumpara un astfel de preparat de la standurile stradale si nu numai.
Daca esti in cautarea unui mic dejun care sa-ti ofere un boost de energie, sa fie satios, copios si, bineinteles, autentic, viziteaza un restaurant traditional turcesc si comanda celebrul mic dejun cu menemen! Mancarea este preparata asemenea unei omlete si contine: oua, ceapa, rosii, ardei grasi, masline, carnati etc. Reteta poate fi mancata pe paine sau simpla, alaturi de o cafea sau un ceai.
O reteta delicioasa ce poate fi servita drept fel principal sau garnitura este salata kisir, cu ingrediente precum bulgari fini de grau, rosii, usturoi, patrunjel, menta si alte condimente si ierburi. In functie de restaurantul ales, ingredientele pot fi diferite, insa baza preparatului este graul. In foarte multe locatii, vei intalnit semintele de rodie drept un alt ingredient esential.
Nu ai gustat cu adevarat Turcia pana nu ai incercat macar un sortiment de baklava turceasca, satioasa si lipicioasa de iti vei linge degetele! Baklavaua este facuta din foietaj, nuca, miere, adesea umpluta cu diferite sortimente de nuci, dar mai ales cu fistic. Baklavaua este un desert turcesc foarte popular si in Romania, Grecia, Egipt etc., insa trebuie sa gusti preparatul chiar la el acasa!
Lokum sau asa cum il stie majoritatea „rahat turcesc” sau „turkish delight” este o gustare facuta cu foarte multe ingrediente: diverse sortimente de nuci, fructe, apa de trandafir si alte arome, toate inconjurate intr-o gelatina gustoasa. Daca la noi e mai mult ingredient in cozonac, in Turcia, este cu totul o alta traditie. Acolo, rahatul este servit dimineata alaturi de o ceasca de cafea si apa rece.
Kazandibi este un alt desert turcesc pe care trebuie sa-l incerci in sejurul din Turcia, fie ca vizitezi Istanbul, Izmir, Ankara, Bodrum, Antalya sau alte regiuni! Reteta este, de fapt, un fel de budinca de lapte caramelizat. Aceasta este arsa mai puternic pe-o parte, si i se adauga zahar, unt si esenta de vanilie.
Asure sau Budinca lui Noe este un desert de origine turceasca fiind considerat una dintre cele mai vechi gustari. Conform legendei, Asure a fost preparat de profetul Noe dupa ce a ajuns cu bine pe uscat, la muntele Cudi. Asure contine arpacas, naut, fasole, nuci, alune, caise, smochine, stafide si diferite esente dulci si aromate.
Kunefe sau cataif cu branza este o reteta de desert pe care o poti face chiar si tu in bucatarie, insa de ce sa nu te bucuri de gustul dulce si autentic al retetei chiar in Turcia? Kunefe este un desert ce se serveste cald, fiind preparat din branza de vaci, unt, cataif, zahar, suc de lamaie si fistic.
Cetăţenii români pot introduce pe teritoriul Republicii Turcia suma maximă de 10.000 USD, sumă ce trebuie declarată la punctul de trecere a frontierei.
Datorită legislaţiei locale, nu foarte explicită în ceea ce priveşte noţiunea de „antichităţi”, este necesar ca la achiziţionarea de obiecte de artă să solicitaţi factura şi un certificat oficial, care să ateste că obiectele respective pot fi exportate legal.
În cazul în care vânzătorul nu oferă acest certificat, este necesar să vă adresaţi unei unităţi a Ministerului Culturii ori unui muzeu, pentru a obţine un astfel de certificat înainte de ieşirea din Turcia.
Pentru mai multe informatii va rugam consultati https://www.mae.ro/travel-conditions/3753
Pentru a putea intra pe teritoriul Republicii Turcia, cetăţenii români trebuie să dețină unul dintre următoarele documente de călătorie româneşti: paşaport diplomatic; paşaport diplomatic electronic; paşaport de serviciu; paşaport de serviciu electronic; paşaport simplu; paşaport simplu electronic; paşaport temporar. Paşaportul trebuie să aibă o valabilitate de minimum 150 zile la momentul intrării în Turcia şi să dispună de cel puţin o filă goală.
Reprezentarea diplomatică și consulară a României în Republica Turcia este asigurată de Ambasada României la Ankara (https://ankara.mae.ro/), de Consulatul General al României la Istanbul (https://istanbul.mae.ro/) și Consulatul General al României la Izmir (https://izmir.mae.ro/).
În cazul în care pe perioada sejurului vă aflați într-o situație cu caracter extraordinar (accident, spitalizare, decesul unei alte persoane, calamități, furt de documente de identitate, atac terorist), vă recomandăm să contactați, în funcție de locul în care vă aflați:
Atenție! Nu se permite intrarea în Turcia cu cartea de identitate românească, cartea provizorie de identitate românească sau buletin de identitate românesc.