Camera 1
Camera 2 ×
Camera 3 ×
Camera 4 ×
Camera 5 ×
Ungaria, oficial cunoscută ca Republica Ungară, este o țară cu o istorie bogată și o cultură distinctă. Capitala și cel mai mare oraș al Ungariei este Budapesta, amplasată pe malurile fluviului Dunărea, recunoscută pentru arhitectura sa impresionantă și băile termale celebre.
Ungaria este cunoscută și pentru peisajele sale diverse, care includ câmpii întinse, dealuri, podișuri și lacuri pitorești. Cu o moștenire culturală bogată, Ungaria este faimoasă pentru arta sa, muzica sa și bucătăria sa delicioasă. De-a lungul istoriei, Ungaria a fost un centru al Imperiului Austro-Ungar și a jucat un rol important în Europa Centrală. Astăzi, este o țară membră a Uniunii Europene și a NATO, cu o economie în curs de dezvoltare și un popor prietenos și ospitalier.
manager@paralela45experience.ro
rezervari@paralela45experience.ro
0724 514 592
rezervari3@paralela45experience.ro
rezervari1@paralela45experience.ro
0748 148 068
rezervari4@paralela45experience.ro
0742 401 309
details
Moneda națională în Ungaria este Forintul (HUF), plățile fiind efectuate în această valută.
Cărțile de credit se pot folosi pentru efectuarea de plăți la majoritatea magazinelor și alte unități comerciale.
Schimbul valutar din alte monede în Forint se poate efectua la bănci sau la case de schimb valutar, majoritatea acestora percepând un comision de schimb. Cu această ocazie, este necesară prezentarea unui pașaport sau a unei cărți de identitate.
Majoritatea bancomatelor eliberează în principal monedă locală, însă există și unele de unde puteți extrage Euro.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Donec vel magna dictum nibh commodo luctus sed at enim.
Ora Romaniei -1h
Pentru cei care nu au ajuns în Ungaria până acum, acest preparat ar putea fi considerat un desert delicios. Însă, în realitate, meggyleves este, de fapt, o supă și este servită ca fel principal. Mai exact, aceasta o supă dulce, cu vișine și smântână, care se servește rece, de obicei, în timpul verii.
Tot în categoria deserturilor ungurești se află și gesztenyepüre, celebrul piure de castane. Acesta este făcut din castane pasate, amestecate cu rom, zahăr și frișcă. Acest desert este, de obicei, consumat toamna și iarna, în preajma Sărbătorilor.
Acest preparat este originar din zona Dunării, însă, în zilele noastre, supa pescarului poate fi servită peste tot în Ungaria. Aceasta conține diferite tipuri de pește și paprika, fiind preparat la fel ca gulasul, la ceaun. Halaszle se mănâncă la masa tradițională de Crăciun, dar și în restul anului.
Gulașul (gulyas) este unul dintre cele mai cunoscute preparate ungurești, fiind asemănător cu pörköltul și cu papricașul. De obicei, gulașul se prepară din carne de vită, mânzat sau vițel, iar în maghiară, gulyas înseamnă chiar „păstor de vite”. Prima rețetă a acestui preparat a apărut în cărțile de la sfârșitul secolului al XVIII-lea, deși, mâncarea a fost inventată mult mai devreme, în secolul al IX-lea, de către ciobanii unguri. Gulașul unguresc se gătește, în general, la ceaun, și conține carne asezonată cu multă boia de ardei, dar și legume: cartofi, morcovi, pătrunjel, țelină sau ardei gras.
Papricașul de pui este un fel de tocăniță, făcută cu smântână și multă paprika. În general, papricașul este o mâncare destul de condimentată, însă, este extrem de delicioasă, dacă este consumată caldă, alături de o porție de paste sau cu găluște. Rețeta de papricaș datează, încă, din anul 1790, acesta fiind unul dintre cele mai cunoscute feluri de mâncare de origine maghiară.
Főzelék este unul dintre cele mai sănătoase preparate de pe lista mâncărurilor ungurești, fiind extrem de ușor de preparat. Deși poate fi servită și în restaurante, gospodinele preferă să pregătească acasă acest preparat. În general, főzelék are printre ingrediente cartofii, mazărea, fasolea, lintea și morcovul. Toate aceste ingrediente sunt fierte, și, apoi, supa este îngroșată cu făină și smântână.
Legenda Tortului Dobos datează din 1885, an în care cofetarul maghiar József C. Dobos a prezentat această rețetă, la o expoziție din Budapesta. Acest tort este unul dintre cele mai populare deserturi ungurești, fiind făcut din straturi subțiri de blat, cu cremă de ciocolată, caramel și nuci.
Dacă românii au gogoșile, ungurii au langoșul, un preparat extrem de delicios, din aluat dospit, prăjit în ulei. În Ungaria, langoșul se servește cu diferite gemuri, ciocolată sau combinații de brânză și smântână. Așa că, dacă îți place mâncarea stradală, ar trebui să încerci langoșul unguresc.
Cei care călătoresc în Ungaria trebuie neapărat să încerce vargabeles, un fel de budincă făcută din tăieței, brânză dulce și stafide. După ce este coaptă la cuptor, budinca este ornată cu zahăr pudră și consumată fie caldă, fie rece.
Pentru informații detaliate referitoare la regimul vamal din Ungaria (inclusiv referitoare la accize, alcool, medicamente, carburant, regimul armelor și munițiilor, alimente, obligativitatea declarării sumelor de bani deținute, animale de companie etc.), accesați pagina web a Autoritații Vamale-Fiscale: https://nav.gov.hu/en/intormation_on_customs_matters/General_Customs_Information/Inform
Pentru mai multe informatii va rugam consultati https://www.mae.ro/travel-conditions/3756
Cetăţenii români nu au nevoie de viză pentru a călători în Ungaria.
Reprezentarea diplomatică şi consulară a României în Ungaria este asigurată de Ambasada României la Budapesta.
În afara Ambasadei, reprezentarea consulară este asigurată și de către Consulatul General al României la Szeged și Consulatul General al României la Gyula.
În situații de urgență, în funcție de zona unde vă aflați, cele trei misiuni pot fi contactate la următoarele numere de urgență:
Competență teritorială - județele: Pest, Heves, Nógrád, Komárom-Esztergom, Fejér, Veszprém, Győr-Moson-Sopron, Vas şi Zala.
Competență teritorială - județele: Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok, Bács-Kiskun, Tolna, Somogy şi Baranya.
Competență teritorială - județele: Békés, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg şi Borsod-Abaúj-Zemplén.
Intrarea în Ungaria este permisă cu paşaportul sau cartea de identitate în curs de valabilitate.